Wat is beter 2 of 3 fasen inductie?

Wat is beter 2 of 3 fasen inductie?

Een 3 fasen inductie kookplaat is niet specifiek beter dan een 2 fasen inductie kookplaat. Doordat de inductie techniek zich steeds beter ontwikkeld wordt een inductie kookplaat van 2 fasen steeds meer de standaard. Het voordeel van een 3 fasen inductie kookplaat ten opzichte van een 2 fasen inductie kookplaat is in de praktijk nihil en alleen merkbaar bij het gebruik van veel zones op een hoge stand. In de praktijk is een 2 fasen inductie kookplaat voldoende voor normaal dagelijks koken met meerdere pannen tegelijk op verschillende kook standen.

2 en 3 fasen inductie koken in de praktijk

Het verschil bij de 2 en 3 fasen inductie kookplaten zit hem in de aansluitwaarde en dus het vermogen wat maximaal aan de inductie kookplaat geleverd kan worden.

Als praktijkvoorbeeld nemen we twee 90 cm inductie kookplaten van AEG waarbij de ene kookplaat voor 2-fasen geschikt is en de andere specifiek op 3-fasen krachtstroom aangesloten dient te worden.

AEG IKE9547SFB – 2-fasen 90 cm breed

Deze kookplaat beschikt over 5-kookzones:

  • Één kleine kookzone tot 2500 Watt
  • Drie normale kookzones tot 3200 Watt
  • Één grote kookzone tot 3700 Watt

Aansluitwaarde: 7400 Watt

AEG IKE95454FB – 3-fasen 90 cm breed

Deze kookplaat beschikt over 5-kookzones:

  • Één kleine kookzone tot 2500 Watt
  • Drie normale kookzones tot 3200 Watt
  • Één grote kookzone tot 3700 Watt

Aansluitwaarde: 11.100 Watt

Kijken we hierbij naar de 2-fasen IKE9547SFB dan zouden we in de praktijk de kookzone van 3200 en 3700 Watt allebeide tegelijk op Powerboost kunnen gebruiken. Daarnaast is er dan voor een 3e kookzone nog 500 Watt aan vermogen beschikbaar voor het koken op een lagere stand.

In de praktijk wordt de Powerboost functie meestal niet tegelijk gebruikt en als de functie gebruikt wordt dan is dit vaak slechts voor tientallen seconden tot een minuut. Dit heeft te maken met het feit dat olie anders te heet wordt en water zeer snel overkookt.

Kijken we naar het dagelijks koken oftewel normaal gebruik dan gebruiken we gemiddeld drie pannen. Waarbij de drie zones op een gemiddeld tot hoge stand circa 5000 tot 6000 Watt gebruiken (in de praktijk gemeten door onze specialist). Er is dan nog circa 1400 tot 2000 Watt beschikbaar voor een eventueel vierde pan, waardoor de 2-fasen kookplaat maar dan voldoende vermogen kan leveren voor normaal dagelijks gebruik.

Wanneer is een 3 fasen inductie kookplaat nodig?

Wanneer je reeds een 3-fasen aansluiting in de keuken hebt liggen dan zouden wij persoonlijk altijd voor een 3-fasen inductie kookplaat kiezen. Puur om het feit dat het vermogen toch beschikbaar is en dan ook eenvoudig gebruikt kan worden.

Moet de aansluiting nog aangelegd worden? Dan is een 3-fasen inductie kookplaat eigenlijk alleen te adviseren voor consumenten welke anders koken dan normaal dagelijks gebruik. Denk hierbij aan het gebruik van bijvoorbeeld vijf pannen tegelijk of het wokken in meerdere wokpannen op een hoge stand of met de Powerboost functie.

Voor de gemiddelde consument is een 2-fasen inductie kookplaat de beste keuze. Voor consumenten welke vaak met veel (vier of meer pannen) tegelijk koken of met meerdere pannen op hoge standen willen koken is een 3-fasen inductie kookplaat aan te bevelen.

Overzicht inductie kookplaten per aansluiting: