Hoe moet je koken op een inductie kookplaat?

Hoe moet je koken op een inductie kookplaat?

Wanneer je koken een gaskookplaat of keramische kookplaat gewend bent dan is koken op een inductie kookplaat even wennen. Een inductie kookplaat is vele malen sneller en werkt natuurlijk geheel anders dan een gas- of keramische kookplaat.

Een gaskookplaat is een relatief inefficiënte warmtebron doordat de vlam de panbodem slechts gedeeltelijk verhit en er veel warmte om de pan verloren gaat. Wanneer je water aan de kook brengt duurt dit dan ook relatief lang waarbij het gemakkelijk 8 tot 10 minuten duurt alvorens het water aan de kook is gebracht.

Een keramische kookplaat lijkt qua uiterlijk op een inductie kookplaat maar het verschil is dat een keramische kookplaat met gloei spiralen en een inductie kookplaat met elektrische spoelen werkt.

Juist doordat een inductie kookplaat met elektrische spoelen werkt, werkt een inductie kookplaat ontzettend snel en zeer efficiënt. De elektrische spoelen creëren een magnetisch veld met de panbodem. Hierdoor gaat er een wervelstroom door de pan die door de weerstand van de panbodem wordt omgezet in warmte.

Door het directe contact gaat er vrijwel geen warmte verloren en werkt een inductie kookplaat veel sneller dan dat je zou verwachten. Water begint in circa 1 tot 2 minuten te koken en vet of olie is binnen no-time op temperatuur.

Tips voor het koken op inductie in de praktijk

  1. Gebruik nieuwe pannen of pannen welke 100% vlak zijn voor een optimale verbinding tussen de elektrisch spoel en de panbodem.
  2. Breng de inhoud van de pan snel op temperatuur met de powerboost functie. Bijvoorbeeld bij het aan de kook brengen van water of het op temperatuur brengen van olie.
  3. Schakel in het geval van olie na circa 20 seconden terug naar een normale kookstand. Als voorbeeld nemen we de Bosch PXY875DC1E met 17 kookstanden, een normale kookstand voor het baken van vlees is bij deze kookplaat stand: 10 of 11. Het vlees bakt dan rustig op het juiste tempo door.
  4. Gebruik je de powerboost functie of een hoge stand, blijf dan bij de inductie kookplaat staan. Wanneer je bij de inductie kookplaat weg stapt kookt de pan snel over en bij boter of olie is er gevaar op een vlam in de pan.
  5. Rustig sudderen? Ook dit is mogelijk, houdt alleen wel rekening met de automatische uitschakeling op bepaalde inductie kookplaten. Deze functie schakelt de kookplaat uit wanneer deze voor een langere tijd aanstaat.
  6. Schuif nooit met pannen over de glasplaat, de glasplaat kan krassen.
  7. Een grilllplaat of vispan gebruiken? Kies voor een inductie kookplaat met koppelbare zones.
  8. Niet meer vastzitten aan vaste pitten voor kleine of grote pannen? Kies dan een inductie kookplaat met flexibele kookzones.
  9. Met de restwarmteindicator kun je precies zien hoe warm de glasplaat nog is. Bij een inductie kookplaat wordt de glasplaat warm door de hitte van de panbodem. De warmte is nooit dusdanig heet dat je, je er gevaarlijk aan kunt branden. De indicator geeft precies aan wanneer de glasplaat weer afgekoeld is.
  10. Maak de inductie kookplaat na het koken schoon met een doekje en bijvoorbeeld een allesreiniger spray of glasreiniger.

Nog geen inductie kookplaat?

Kook je op dit moment nog niet op een inductie kookplaat? Bekijk dan ons assortiment inductie kookplaten.

1-fase inductie kookplaten voor een normaal stopcontact

2-fasen inductie kookplaten voor een perilex stopcontact

3-fasen inductie kookplaten voor een perilex stopcontact of krachtstroom aansluiting

Of zoek direct op de gewenste breedte

60 cm breed

70 cm breed

78 cm breed

80 cm breed

90 cm breed