Wat zijn de nadelen van inductie koken?

Wat zijn de nadelen van inductie koken?

Er zitten natuurlijk veel voordelen aan het koken op inductie maar er zijn ook enkele nadelen. Het grootste nadeel zit hem in de aanpassingen welke in de meeste woningen in de groepenkast en keuken nodig zijn. Een ander nadeel van koken op inductie is het feit dat er vaak nieuwe pannen nodig zijn.

Als je overstapt van gas naar inductie, is de kans groot dat er een extra groep in de groepenkast bij moet komen. Het is namelijk belangrijk dat een inductiekookplaat op een aparte kookgroep komt. Dit wil zeggen dat er een aparte elektrische kookgroep geserveerd moet zijn voor de inductiekookplaat. Er mogen geen andere apparaten op dezelfde groep zitten. Zitten er wel meerdere apparaten op de kookgroep dan kan dit niet alleen gevolgen hebben voor de fabrieksgarantie maar ook voor de inductie kookplaat zelf.

Een gaskookplaat met elektrische vonkontsteking zit doorgaans op één groep van 230 V/16 Ampère oftewel 1-fase. Een gaskookplaat kan bijvoorbeeld wel samen met andere apparaten op één groep, deze verbruiken immers veel minder elektriciteit doordat dit puur de vonkontsteking betreft.

Voor het aanpassen van de groepenkast is het verstandig om een elektricien te raadplegen. De elektricien kan je passend advies doen over de benodigde aanpassingen en kan ook kijken of er nog een wijziging in de aansluiting vanuit de netbeheerder nodig is.

Kies voor nieuwe pannen welk geschikt zijn voor inductie

Wanneer je overstapt op het koken op inductie is het te adviseren om ook nieuwe pannen aan te schaffen. Hierbij is het belangrijk dat de pannen geschikt zijn voor inductie. Wanneer je pannen gebruikt welke reeds op een andere warmtebron zoals een gaskookplaat gebruikt zijn dan trekt de panbodem altijd een beetje hol of bol. Hierdoor kan een pan gedeeltelijk of niet op een inductie kookplaat werken of de pan kan hevig trillen op de glasplaat.

Pannen welke geschikt zijn voor inductie hebben een 100% vlakke bodem en zijn magnetisch zodat de elektronische spoelen van de inductie kookplaat goed contact kunnen maken met de panbodem.

Een inductie kookplaat verbruikt veel elektriciteit

Een ander nadeel van inductie koken is het feit dat een inductie kookplaat relatief veel elektriciteit gebruikt. Het voordeel is dat er weinig energie verloren gaat doordat er direct contact tussen de elektrische spoel en pan bodem is. Een ander voordeel is de snelheid van inductie koken, een inductie kookplaat werkt vele malen sneller dan een gaskookplaat.

Welke inductie kookplaat moet ik kiezen?

Wanneer je niet of niet teveel aanpassingen wilt doen dan is het te adviseren om voor een 1-fase inductie kookplaat te kiezen. Deze kookplaten kunnen op een normaal stopcontact aangesloten worden waarbij het wel te adviseren is om het desbetreffende stopcontact een eigen groep in de meterkast te geven.

Bekijk alle 1-fase inductie kookplaten »

Wanneer je optimaal gebruik wilt maken van het koken op een inductie kookplaat dan is het te adviseren om een inductie kookplaat met 2-fasen te kiezen. Inductie kookplaten zijn dusdanig doorontwikkeld dat er steeds minder 3-fasen krachtstroom inductie kookplaten zijn. Alleen de grote 90 cm inductie kookplaten hebben vaak nog een 3-fasen krachtstroom aansluiting nodig.

Bekijk alle 2-fasen inductie kookplaten »